lauantai 5. marraskuuta 2016

Amateur city tour: Münster

Tänään oli myös helppo aamu. Meidän kuski antoi aamulla avaimet ja sanoi, että me tullaan sitten hakemaan se myöhemmin tallille. Sen kun ei tarvitse aamulla olla tallihommissa, niin sai jäädä nukkumaan. Nuoret tarhaan, siitostammat ja varsat laitumelle, aikuisia kävelytyskoneeseen. Tänään oli hevosten vapaapäivä, joten niitä ei ratsastettu. Puolenpäivän jälkeen loput sisään, väkirehujen jako ja lakaisu. Oltiin done about yhdeltä. Aikaa kuluu paljon siihen odotteluun, että aikuiset menee kävelytyskoneessa sen kolme varttia vähintään ja tarhassa nuoret on sen tunnin. Täällä on tapana, ettei hevoset juurikaan ulkoile ja tarhoja onkin vain kaksi.

Lähdettiin tänään taas Vilman kanssa Münsteriin ja nyt osattiin yhdistää eilinen reitti ja tämän päivän reitti. Torstaina käytiin siis meidän host-emännän kyydillä siellä sellainen parin tunnin retki. Eilen mentiin junalla edestakaisin ja tänään päästiin sinne suomalaisen hevosenomistajan kyydillä ja toisen kyydillä takaisin. (Ajaessa puhelimeen puhumisesta hän sai sakon 90€, juuri ennen meidän noukkimista.)

ISO HALI !!!

Eiku perhana. Kieltomerkki sittenkin. Junia menee tästä meitä lähimmältä asemalta ilmeisesti 3-4 kertaa tunnissa. Lipun saa ostettua automaatista, josta voi painaa englannin lipun kuvaa ja ostotapahtuma onnistuu huomattavasti helpommin. :D Saksankielen taidossa on niin suuria puutteita, ettei me tiedetä edes näitä automaatien perussanoja: maksa, peruuta, valitse, lähtöpaikka, määränpää, valmis... Münsterin päärautatieasemalla ei takaisin tullessa ollut missään automaatissa lipun kuvia. Se sylki siellä meidän kolikot pihalle ja nollasi koko masinan ja jouduttiin ihan kertauksen vuoksi ottamaan koko huvi alusta.

Tämä on tällainen pikkuinen junakartta tänne Düsseldorfin ja Münsterin välille. Ei siis mikään ihme, että tuli valittua tänne tullessa sellainen juna, joka pysähtyi JOKA paikkaan... Meillä on Münsteristä Bösenselliin siis yksi asema välissä. Onneksi ei tullut tarkastajia, koska meillä ei oikeesti ollut aavistustakaan oliko meillä oikea lippu oikeaan junaan ja kaiken lisäksi vielä liputkin jäi asemalla leimaamatta. :D Turistit. Pääasia, että löydettiin oikeaan paikkaan, lipusta viis.

Münsterista sanotaan, että se on pyöräilykaupunki. Päärautatieasemalla on tällainen pyöräparkki, jossa on kirjaimellisesti useita tuhansia polkupyöriä näin kahdessa kerroksessa. Nyt oli lauantai-iltapäivä, kun tämä kuva on otettu, joten eivät ole niiden työmatkalaisten pyöriä, jotka ovat junalle tulleet pyörällä ja junalla töihin. What? Onko täällä niin, että taloyhtiöissä ei ole pyörille tilaa, joten ihmiset tuovat työpäivän jälkeen pyöräparkkiin pyöränstä ja sitten käppäilevät lyhyen matkan kotiinsa? Näitä pienempiä pyöräparkkeja täällä näkyi pari muutakin. Tässä valtavassa hallissa oli vielä joku pyöräkorjaamokin. Aukioloaika tälle pyöräparkille 05-23. Pyöräilijöille on täällä tehty melkein jokaiselle kadulle oma kaista sekä myös Münsterin keskustaa kiertää ihana leveä puistoalue "Promenad", jossa on jalankulkijoille oma tie ja polkupyöräilijöille oma tie. Joka välissä kasvaa puita siistissä rivissä. Tosi kaunista!

Münsterissa on onneksi tosi monessa paikassa näkyvillä se keskustan kartta ja "You are here" -täplä. Ongelma navigoidessa on tietenkin se, että meillä ei todellakaan ole mobiilidata päällä, vaan päästään lataamaan googlemapsia vain silloin, kun on vapaa wifi lähellä. Aina ei paikannuskaan toimi, joten eipä ladatusta kartasta ole hyötyä, kun täplä puhelimen kartalla ei liiku. Tajuttiin ottaa siitä kartasta kuva ja sen avulla suunnistettiin eilen. Onneksi tuo keskusta-alue nyt ei mitenkään hurjan suuri ole ja tosiaan se on reunustettu kokonaan sillä puistoalueella. Kun ymmärtää pysyä sen sisällä, niin pärjättiin aika hyvin! Tänään ei montaa kertaa tarvinnut karttaa käyttää, kun näytti jo tutulta.

Tällainen sievä vossikkahevonen näkyi tänään. Kiertoajelu olis ollu 10€. Meinattiin kyllä, mutta meillä kun tämä matkabudjetti hipoo nollaa, niin keskityttiin vaan ihastelemaan kaverin korvia ja tupsujalkoja. *sydän* Mä olen vossikoita nähnyt tosi paljon matkustellessa eri maissa ja tää oli kyllä ihan eri maata kun mikään niistä. Se katseli kiinnostuneena ympärillensä ja liikutteli korvia. Tyrkkäsi kuskiaan nenällä muutaman kerran ja otti vastan rapsutuksia. Se oli selkeästi hyväntuulinen ja elossa, kun monesti vossikkahevoset vaan torkkuu.

Kaupunkireissuista ostosaldona tähän mennessä lähinnä postikortteja, sukkia, shampoota, hiusharja, croisantteja ja suklaata sekä pari joululahjaa. Ollaan keskitytty pällistelyyn eikä shoppailuun.

Viime päivät on ollut lämpöasteita noin kymmenen. Illalla kaupungilla vähän vähemmän, olisin voinut valita mukaan myös jonkin muun takin kun nahkatakin. Huomenna tallinomistaja ja ratsastajat ovat taas tallilla, joten villi veikkaus, että meillä on aika pitkä päivä tiedossa. Äsken tuli viestiä, että ovat juuri lähteneet sieltä tapahtumasta ja sieltä on noin kolmen tunnin ajo. Huomenna eivät aio herätä seitsemäksi, joten vasta yhdeksältä tämä toinen ratsastaja noutaa meidät pihasta. Halleluja. Saadaan mekin nukkua pitkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti