tiistai 15. marraskuuta 2016

Tip-top!!

Saksalainen järjestelmällisyys on ainakin tämän tallikokemuksen perusteella pelkkä urbaani legenda. Meille on sanottu, että kaiken pitää olla tip-top. Asiakas tulee, niin pitää olla lakaistuna ja loimet loimitangon tietyssä reunassa. Loimitelineessä loimet suorassa tietyllä tavalla viikattuna. Kuitenkin hevosten riimut ja narut heitetään kuntoonlaittopaikan lattialle, suojat, pyyhkeet, satulansuojat jne. Täältä puuttuu kaikenlaiset naulakot, joihin saisi näppärästi roikkumaan esineitä.

Kaviot pitää aina putsata ennen käytävälle lähtöä, koska hevonenhan tuo muuten puoli karsinaa kakkaa kavioissan käytävälle, kun kyseessä on olkikarsinat. Paitsi ratsastaja putsaa joka toinen kerta? Hevosten kaviot pitää pestä tarhasta tuodessa, paitsi jos on "kiire", niin sillä ei oo niin väliä. Satulavöissä on reippaasti rikkinäistä nahkaa. Osa hevosista harrastaa strippausta, joten loimet on sen näköisiä. Varusteiden puhdistussaippua on ihan shaisse. Pesin varustesienet ja härregyyd, ne vaihtoi kokonaan väriä! Ei värisävyä vaan ihan väriä. Muutaman satulavyön saattaisin itse heittää jo roskikseen korjauskelvottomana ja loimia olis ihan kiva joskus pestä.

Arvatkaa onko nämä perhanat aina hukassa?

Kaikki harjat, riimut ja narut on toisessa päädyssä tallia. Montakohan kilometriä tulee päivässä juoksenneltua turhaan sen takia, että hevosella ei karsinan ovessa ole omaa riimua ja narua. Myös riimun sopivuus on aika tärkeä juttu näille ja sehän tuottaa päänvaivaa, kun esimerkiksi tämä "Big One" on aika suuripäinen kaveri. Sille sopivaan riimuun mahtuisi neljä kolmevuotiasta. Kun taas ne parhaat ja siisteimmät riimut ei mene kun silmien korkeudelle Big Onelle. Ei ole kovin järjestelmällistä juoksennella edestakaisin riimuja ja kaviokoukkuja hakiessa, koska sehän on nyt sanomattakin selvää, että ne ei saa roikkua karsinan edessä maassa, ovessa kun ei ole koukkua. Varmaan ensimmäisinä päivinä tuli 5km extraa. Nyt mulla on kaviokoukku taskussa. Tänään se oli mukana myös ravintolassa lounaalla! XD XD

Kävelytyskoneen hevostenvaihto ei ole mikään nopea "vie mennessäs tuo tullessas" -lenkki, vaan kunnon operaatio. Jo hevosen ulos saaminen karsinasta ottaa yllättävän paljon aikaa, kun kavioiden puhdistuksen, loimienvaihdon ja erilaisten vyöpatenttien sekä satulahuopalapapehmusteiden asentamisen jälkeen vielä laukataan sovittelemaan oikean kokoista riimua. Sekä sen hevosen palauttaminen karsinaan, sen kavioiden pesut, rasvaukset ja oikeiden sisäloimien pukeminen on sitten oma arpapeli.

Arpapelistä puheenollen. Vilma kuvaili viikonloppuaan täällä näiden kanssa sanalla "Alias". Vilma yrittää englannilla ja muut arvaa mitä Vilma tarkoittaa. :D

Eräässä työssäoppimispaikassa raavittiin pihaan haravanjälkiä haravoitiin kolmea heinänkortta edestakaisin varmaan sen takia koska ilmaisella työvoimalla sai tehdä mitä lystää että piha näyttää siistiltä. Sielläkin oli ratsastuskouluasiakkaiden lisäksi valmennuksia, hevosten koulutusta ja kai myyntihevosiakin. Täällä puolestaan pihalla on heinää, olkea ja lantala ihan näköpiirissä ilman, että ketään haitta. Hassua ajatella, että painotetaan sitä tip-top kuntoa, mutta piha täynnä heinää ei ole oleellinen siivouskohde. Tosin jos olis aikaa, niin kyllä me se käytäis haravoimassa. Toistaiseksi varsinaista luppoaikaa ei ole ollut.

Tärkeitä asioita on loimien häntälenkit, lakaisujärjestys, suitsien jälkien poisharjaaminen, kavioiden puhdistus sekä heinien sijainti karsinassa. Hevosethan loppujenlopuksi siirtävät sen heinäkasan ihan minne lystää, eikä vanha setä, ratsastaja ja omistajakaan ole keskenään samaa mieltä heinäkasan oikeasta sijainnista. Että terveisiä vaan Salpauksen tallimestareille, että kyllä täälläkin jokainen ohjeistaa asiat eri tavalla. Omistajalle olisi kaikkien karsinan reunojen huolellinen lakaisu tärkeää, mutta vanha setä ja ratsastaja ovat vähän suurpiirteisiä. Ei ihme, että meillä menee aikaa enemmän, kun me lakaistaan niin, että käytävälle ei jää näkyviin karsinan oven alta yhtäkään heinänkortta.

Tänään 11h. Normisettiä, trimmasin vielä viimeistelynä muutaman hevosen tukkaa, koska ilmeisesti me letitetään ne kaikki kisoihin. Hih. Ratsastaja menee siellä kolmella hevosella yhden luokan ja kolmella hevosella kaksi luokkaa ja yhden toisen asiakkaan hevosen jossain luokassa.

Päivän paras hetki: kohta pääsee nukkumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti